Object van de maand:
Onze collectie heeft vele objecten met een eigen verhaal of een interessante achtergrond.
Maandelijks selecteren we er een voor u.
David G Alford een Amerikaanse vliegenier die in de Achterhoek crashte.
David G Alford een Amerikaanse vliegenier die in de Achterhoek crashte.
Op 28-11-2016 kreeg ik uit handen van Jody Spanhaak een schilderijlijstje met daarin alle miniatuurmedailles van David G Alford. Het lijstje is van zijn vader W. Spanhaak geweest die ik goed gekend heb. het is voor mij een heel waardevol geschenk ter herinnering aan deze verzetsman waar ik veel van heb geleerd.
David G Alford was een Amerikaans bemanningslid die op 4 februari 1944 in een B 17 vliegend fort op weg was naar Frankfurt Duitsland voor een bombardementsvlucht. Zijn negentiende vlucht ondervond op de heenweg al problemen.
Lees meer: David G Alford een Amerikaanse vliegenier die in de Achterhoek crashte.
object december 2015
Fort Garry Horse uniform jasje.
Als laatste eerbetoon aan onze bevrijders in dit 70 jarige jubileumjaar heb ik een uniformjasje van het Fort Garry Horse Regiment uit Canada geselecteerd. Om aan te geven wat dit regiment voor de Achterhoek heeft gedaan heb ik wat meer uitleg aan dit jasje toegevoegd. Het jasje is hiet op een pop getoond en de pop draagt ook een zgn. Tankhelm welke speciaal voor pantser eenheden was.
Object november 2015
Herinnering aan de bevrijding van Hengelo Gld. op 1 april 1945.
Deze Engelse spijkerbajonet type No. 4 Mark 2 is als tastbare herinnering bewaard na de bevrijding van Hengelo Gld. op 1 april 1945. Dit object heb ik in 1985 tijdens een tentoonstelling gekregen en is sindsdien in mijn collectie. De vreugde rondom de bevrijding was enorm en de man die hem mij gaf, was in 1945 een jaar of 15 en hij kreeg deze spijkerbajonet van een Canadese soldaat die bij de buren was ingekwartierd.
object oktober 2015
Baret van Lé Régiment de la Chaudière.
In het kader van het 70e bevrijdingsjaar opnieuw een aan de bevrijding van de Achterhoek gerelateerd object.
In 2007 is bij het ontruimen van een huis vlak bij Zutphen deze baret gevonden. Hij behoorde toe aan een soldaat van het regiment de la Chaudière.
Object september 2015
In het kader van het 70 jarige bevrijdingsjaar hebben we dit jaar iedere keer een aan de bevrijding gerelateerd object. Voor de maand september iets wat ook echt betrekking heeft op september 1944 de parachutisten landingen rondom Arnhem en waarvan toen gedacht werd dat het de definitieve bevrijding zou inluiden. Het betreft een kleine collectie van mevrouw Iep Saaltink uit Ede die als jong meisje van 17 jaar bijna de verpleegsters opleiding had afgerond. Op 17 september toen de luchtlandingen op de Ginkelse heide in volle gang waren ging zij daar direct naar toe. Aan de rand van de Ginkelse heide heeft ze in de frontlinie meerdere Engelse parachutisten verpleegd en een aantal weer zover opgelapt dat ze weer konden deelnemen aan de strijd.
Zij droeg daarbij haar verpleegsters uniform en was zo goed herkenbaar als hulpverlener maar nam evengoed enorm veel risico. We hebben een kleine collectie van haar gekregen met haar persoonsbewijs en diverse vrijstellingen omdat ze verpleegster was. In bezit van die vrijstellingen heeft ze ook nog diverse berichten voor het verzet in Ede kunnen bezorgen. Voor een 17 jarig meisje bijzonder gedurfd destijds.
Object augustus 2015
In het 70 jarig bevrijdingsjaar extra aandacht voor bevrijdings gerelateerde objecten
De nationale feestrok.
De Amsterdamse verzetsheldin A.M. (Mies) Boissevain-van Lennep bedacht kort na de Tweede Wereldoorlog de nationale feestrok, als symbool van de wederopbouw en het zelfbewustzijn van de vrouw. Een feestrok bestond uit verschillende lapjes (patchwork) en diende gedragen te worden bij nationale feestdagen en andere belangrijke gebeurtenissen. Het laat zich denken dat in de meeste rokken de kleuren rood, wit, blauw en oranje overheersten.
Het idee voor de feestrok was gebaseerd op de motto's: 'eenheid in veelheid, nieuw uit oud, opbouw uit afbraak' en 'één dracht maakt eendracht'. Vrouwen werden opgeroepen een rok samen te stellen en deze te laten registreren bij het Nationaal Instituut (thans Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging). Er werd zelfs een Lied van de Nationale Feestrok gecomponeerd, waarvan de eerste regel luidde: 'Vlecht in uw rok het patroon van uw leven'. Ca. 4000 rokken werden geregistreerd, maar er zijn er aanzienlijk meer gemaakt in de periode 1945-1950. Bij het vijftigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina vond op 2 september 1948 in Amsterdam het rokkendéfilé plaats, waar duizenden vrouwen aan meededen. De versie die u hier ziet is een rok welke we gekregen hebben van het Leger des Heils Zutphen. De rok zat daar een keer tussen een partij kleding en heeft een hele tijd in de winkel in Zutphen gehangen. Een van onze medewerkers zag dat een keer en attendeerde de medewerkers er op dat het een bijzonder kledingstuk was en dat het museum in Hengelo er zeker in geïnteresseerd zou zijn. Een hele tijd later hebben wij de jurk gekregen en kunnen u nog een keer het verhaal achter deze jurken vertellen.
Voorzijde