Nieuws v/h Museum
Het laatste nieuws van het Achterhoeks Museum 1940-1945
Frontloupe illegaal krantje in de hoofdrol.
Een snoer van persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog door Gelderland
Van maart t/m mei 2021 zijn Rijnbrink, Erfgoed Gelderland en de Gelderse Bibliotheken op zoek naar Gelderse oorlogsverhalen. Bas Steman gaat vervolgens langs bij een aantal van de meest bijzondere verhalen. In dit filmpje vertelt Frans Rozendal uit Zutphen over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Ook meedoen? Stuur je oorlogsverhaal in naar mijnGelderland:
Kijk hier het filmpje:
Frountloupe Zutphen in de picture
Certificaat online-museum ontvangen.
Onze website heeft het certificaat van het pltform voor online-museum in ontvangst mogen nemen.
Uiteraard zijn wij daar blij mee en we hopen dat wij de verhalen achter de objecten
en de geschiedenis van de tweede wereldoorlog nog lang kunnen blijven ontsluiten.
Oorlogsmateriaal NIET WEGGOOIEN
Op 3 mei 2020 is het weer zover, de halfjaarlijkse inleverdag van de landelijke Actie Niet Weggooien. Heeft u nog iets in uw bezit dat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog waarvan u vermoedt dat het van historische waarde kan zijn? Meld het aan bij een van onze musea! Kijk op de vernieuwde website www.actienietweggooien.nl voor meer informatie. Het is nu niet mogelijk om langs de musea te gaan om uw voorwerpen aan te leveren maar u kunt ze wel online aanmelden en op een later tijdstip langsbrengen.
Sttur een mail en ik neem contact op
Jodenvervolging onderduiken en verzet nieuwe thema expositie in Velp
In het pop up museum Rheden in oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp is nu de tweede thema expositie te bekijken.
Het museum is daardoor nog weer completer geworden en geeft opnieuw een indrukwekkend beeld van hoe de oorlog in de gemeente Rheden werd beleefd.
Uitgebreide aandacht voor de Jodenvervolging met een aantal zeer persoonlijke verhalen en een heel realitsisch beeld van onderduiken/schuilen en verzetswerk in de nieuw
geopende kelder.
Het museum is van vrijdag tot en met zondag van 11-17uur te bezoeken tot en met 10 mei 2020. De toegang is gratis.
Pop up museum Rheden in oorlogstijd geopend
Een mooi project ruim drie jaar na de sluiting van het Achterhoeks Museum 1940-1945 is het pop up museum Rheden in oorlogstijd.
Regio Gelderland /Achterhoek herdenkt 75 jaar bevrijding.
In de gemeente Bronckhorst zijn de voorbereidingen gestart voor de grootschalige herdenking van onze bevrijding in 1945 volgend jaar 75 jaar geleden.
We zullen u regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen en initiatieven in onze regio en Bronckhorst in het bijzonder.
Lezing De crash van Short Stirling N 6045 U in 1941
Zeer Gelaagde lezing met leuke verrassing.
Een volle bak zoals dat zo mooi heet. Met ruim 60 bezoekers zat het ontmoetingscentrum
helemaal vol en het was een geslaagde avond met een leuke verrassing aan het eind.
Ik heb een uniek schilderij van de Short Stirling kunnen kopen.
Lezing: De noodlanding van de Short Stirling N 6045 U op 8-9-1941 in Hengelo Gld.
Vrijdag 8 maart zaal open vanaf 19.00 uur
Veteranen ontmoetingscentrum DethmersKazerne Kazerneplein 6 7211 BM Eefde
Een presentatie door Jean Kreunen oud directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.
Het unieke verhaal van de Short Stirling bommenwerper N 6045 U gecrashed op 8 september 1941.
Op 7 september 1941 stegen vanaf de basis Wyton in Engeland zeven zware bommenwerpers op van het type Short Stirling. Het doel was die nacht een bunker in Berlijn. Op de terugweg werd een toestel gevangen in de zoeklichten en geraakt door luchtafweer geschut van de Duitsers.
Het gevolg was dat ze uiteindelijk op 8 september 1941 een noodlanding moesten maken in de buurt van Hengelo Gld. De bemanning sloeg op de vlucht en binnen 24 uur hadden de Duitsers 6 van de 8 man opgepakt.
Richard Pape de navigator en Jock Moir de engineer, wisten uit handen van de Duitsers te blijven en konden na drie dagen rond zwerven onderdak krijgen bij boer Besselink in Toldijk. Met hulp van een buurman wisten ze tot in Leiden te komen waar ze alsnog werden gearresteerd. De verzetsmensen die hulp hadden geboden werden opgepakt en dat liep voor een aantal van hen niet goed af.
Het vliegtuig dat in een uitzonderlijk goede conditie was werd door de Duitsers ontmanteld en vanuit Hengelo op transport gezet naar Utrecht. Van die reis is uniek fotomateriaal beschikbaar.
Tijdens de lezing zal Jean Kreunen dit unieke verhaal met ondersteuning van foto’s en documenten onder uw aandacht brengen. Hij is daar al vanaf zijn 16e levensjaar mee bezig geweest. Na de oorlog heeft Richard Pape zelfs een boek gepubliceerd over deze crash en zijn verdere oorlogsbelevenissen genaamd:”Met hand en tand”.
Jean wist met drie van de acht bemanningsleden contact te leggen de afgelopen jaren en kon zo het hele verhaal vastleggen.
Laat u mee terug nemen naar de tweede wereldoorlog tijdens dit bijna spannende maar ook trieste verhaal over een vliegtuigcrash en haar bemanning maar ook de verzetsmensen die hen hebben geholpen.
Lichtjes op oorlogsgraven Hengelo Gld. 2016
Lichtjes op oorlogsgraven.
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op de respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie? Het lijkt er inmiddels wel op want in 2016 is de teller de 250 plaatsen gepasseerd.
Vorig jaar heb ik het namens ons toen net gesloten Achterhoeks Museum 1940-1945 op mij genomen en ook dit jaar ben ik op kerstavond weer naar de Algemene begraafplaats in Hengelo Gld. geweest en heb op de in totaal 7 oorlogsgraven een kaarsje geplaatst.
De twee graven van de gesneuvelde Nederlandse militairen uit Hengelo Gld. in de meidagen van 1940.
De graven van de 5 geallieerde vliegeniers die op 8 augustus 1942 om het leven kwamen tijdens de crash met hun Vickers Wellington.
Jean Kreunen gedecoreerd tot Lid van Oranje Nassau.
Jean Kreunen gedecoreerd tot Lid van Oranje Nassau.
Een bijzondere verrassing voor Jean Kreunen de verzamelaar en intitatiefnemer van het Achterhoeks Museum 1940-1945. Op zaterdag 21 oktober 2016 toen Jean met bijna al zijn vrijwilligers een bezoek bracht aan het nieuwe oorlogsmuseum Overloon stond daar tijdens de Brabantse koffietafel ineens Burgemeester Besselink van Bronckhorst. Zij hield een prachtig betoog waarom Jean Kreunen op aanvraag van zijn vrijwilligers een lintje heeft verdiend. U kunt het uitstekende verslag lezen in het krantenbericht hieronder. Een geweldig gebaar en prachtige voltooing van de fijne samenwerking in het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo Gld.
Burgemeester Besselink van Bronckhorst had speciaal toestemming gevraagd om in de gemeente Boxmeer op te mogen treden. Zij hield een prachtige toespraak.
Lees meer: Jean Kreunen gedecoreerd tot Lid van Oranje Nassau.
Vrijwilligers op bezoek in Overloon.
Achterhooekse vrijwilligers bezoeken het nieuwe oorlogsmuseum Overloon.
Op zaterdag 21-10-2016 was het zover het beloofde "schoolreisje" naar het nieuwe oorlogsmuseum Overloon met de vrijwilligers van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945. De spanning was van de gezichten af te lezen en na een voorspoedige busreis werden we door de directeur Erik van den Dungen ontvangen met koffie en Limburgse vlaai. Hij sprak de groep toe en daarna gingen we in twee groepen het nieuwe oorlogsmuseum bekijken.
Erik van de Dungen directeur Overloon heet de groep welkom.
De allereerste vitrine ligt vol met spullen van de Achterhoek collectie.