Het laatste nieuws van het Achterhoeks Museum 1940-1945

Lichtjes op oorlogsgraven.

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op de respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie? Het lijkt er inmiddels wel op want in 2016 is de teller de 250 plaatsen gepasseerd.

Vorig jaar heb ik het namens ons toen net gesloten Achterhoeks Museum 1940-1945 op mij genomen en ook dit jaar ben ik op kerstavond weer naar de Algemene begraafplaats in Hengelo Gld. geweest en heb op de in totaal 7 oorlogsgraven een kaarsje geplaatst.

24 12 2016 Hengelo Gld 575

De twee graven van de gesneuvelde Nederlandse militairen uit Hengelo Gld. in de meidagen van 1940.

24 12 2016 Hengelo Gld 5 graven totaal 575

De graven van de 5 geallieerde vliegeniers die op 8 augustus 1942 om het leven kwamen tijdens de crash met hun Vickers Wellington.

Jean Kreunen gedecoreerd tot Lid van Oranje Nassau.

Een bijzondere verrassing voor Jean Kreunen de verzamelaar en intitatiefnemer van het Achterhoeks Museum 1940-1945. Op zaterdag 21 oktober 2016 toen Jean met bijna al zijn vrijwilligers een bezoek bracht aan het nieuwe oorlogsmuseum Overloon stond daar tijdens de Brabantse koffietafel ineens Burgemeester Besselink van Bronckhorst. Zij hield een prachtig betoog waarom Jean Kreunen op aanvraag van zijn vrijwilligers een lintje heeft verdiend. U kunt het uitstekende verslag lezen in het krantenbericht hieronder. Een geweldig gebaar en prachtige voltooing van de fijne samenwerking in het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo Gld.

Burgemeester Besselink 575

Burgemeester Besselink van Bronckhorst had speciaal toestemming gevraagd om in de gemeente Boxmeer op te mogen treden. Zij hield een prachtige toespraak.

Achterhooekse vrijwilligers bezoeken het nieuwe oorlogsmuseum Overloon.

Op zaterdag 21-10-2016 was het zover het beloofde "schoolreisje" naar het nieuwe oorlogsmuseum Overloon met de vrijwilligers van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945. De spanning was van de gezichten af te lezen en na een voorspoedige busreis werden we door de directeur Erik van den Dungen ontvangen met koffie en Limburgse vlaai. Hij sprak de groep toe en daarna gingen we in twee groepen het nieuwe oorlogsmuseum bekijken.

Overloon 22 10 2016 Erik spreekt web

Erik van de Dungen directeur Overloon heet de groep welkom.

Overloon 22 10 2016 derde rijk web

De allereerste vitrine ligt vol met spullen van de Achterhoek collectie.

Ridders van Gelre voor TV Gelderland.

Kijk hier de uitzending van maandag 7 december 2015.

Ridders van Gelre

Op 10 november heeft Jean Kreunen samen met René Arendsen de hele dag opnames ggemaakt vanuit een Willys Jeep in de Achterhoek voor de TV uitzending van 7 december van het Chauvinistisch geschiedenisprogramma: de Ridders van Gelre.
De Gelderse geschiedenis moet op de kaart en daar gaan de Ridders van Gelre voor strijden. Zestien weken lang gaan ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de mooiste historische verhalen waar iedere Gelderlander trots op mag zijn. De zoektocht is elke maandag om 18.20 uur (elk uur herhaling) te zien op tv bij Omroep Gelderland en gaat door in het weekend, waar elke zaterdag een locatie uit de uitzending gratis te bezoeken is. De Ridders van Gelre geven iedere inwoner van Gelderland alle redenen om trots te zijn op de Gelderse geschiedenis.

Vandaag start in Megchelen de eerste plaats in gelderland welke weer vrij was.

Megchetem 10 11 2015 web

De Gelderse vlag moest er natuurlijk wel op.

Gelderse museum dag 2015, tussen droom en daad.

Banner 468 x 60

Al vanaf de eerste keer hebben wij deelgenomen aan dit leuke evenement. Het belangrijkste doel is om kinderen t/m 12 jaar te interesseren in één van de vele prachtige en boeiende musea in Gelderland. Jaarlijks is er een leuk thema waaraan de musea ieder op hun eigen manier invulling kunnen geven. Dit jaar is het thema: "tussen droom en daad", en dat is ons museum precies op het lijf geschreven. Exact veertig jaar geleden vond de oprichter van het museum twee helmen uit oorlog op de schuurzolder. Hij wist toen niet wat het voor helmen waren en vroeg zijn opa of die het wist. Opa wist een prachtig verhaal te vertellen bij een van de helmen en de belangstelling was gewekt. Na de hele dag soldaatje gespeeld te hebben wist de jonge verzamelaar die dag er nog een derde helm bij te ruilen en zo is de collectie van start gegaan. Op 24 oktober open van 11.00 tot 17.00 uur met o.a kinder schminken en speurtochten met een leuke verassing.

geldersemuseumdag logo

Zaterdag 3 oktober 2015 mocht ik op pad met de 90 jarige verzetsdame Mia Lelivelt uit Lichtenvoorde.

Foto kruispunt met tekst 575

Een nieuw evenement om herdenken centraal te stellen in de opmaat naar de 75 jarige bevrijding van het zuiden in 2019. In het kader van de toekomstige samenweking tussen het Achterhoeks Museum 1940-1945 en oorlogsmuseum Overloon. We hebben de vraag gekregen of wij nog een ooggetuige uit de Achterhoek zouden weten die tijdens crossroads een verhaal zou kunnen vertellen. We dachten toen direct aan Mia Lelivelt en we hebben er een hele leuke dag van gemaakt.

Mia Lelivelt met Jeep Overloon 575

Mia komt op de film in Brabant