Baret van Lé Régiment de la Chaudière.
In het kader van het 70e bevrijdingsjaar opnieuw een aan de bevrijding van de Achterhoek gerelateerd object.
In 2007 is bij het ontruimen van een huis vlak bij Zutphen deze baret gevonden. Hij behoorde toe aan een soldaat van het regiment de la Chaudière.
In het kort de geschiedenis in Nederland.
Dit regiment was een onderdeel van de Derde Canadese Infanterie Divisie. Vanaf de invasiestranden lieten ze op vele plaatsen van zich horen. Aan de Belgische kust bij Knokke-Heist richting Zeeland. Voorjaar 1945 in de regio Cuijk in Noord Brabant en daarna werden ze ingezet tijdens operatie Veritable. Echter voordat Veritable van start ging werden ze nog ingezet tijdens de bevrijding van de Ooijpolder bij Nijmegen en La Chaudière had de taak het dorp Leuth te bevrijdden. Die actie ging hen redelijk goed af ondanks dat er nogal heftig Duits verzet was. Het enorme offensief Veritable had tot doel om vanuit de regio Gennep en Nijmegen via het Reichswald een doorbraak te forceren richting Duitsland. Aansluitend de Rijn over tussen het Duitse Wesel en Emmerich en daarna vanuit Duitsland het Oosten van Nederland binnen te trekken. De gevechten in het Reichswald logen er niet om en er waren vele slachtoffers aan geallieerde kant te betreuren. Desondanks slaagden de Canadezen er in de langste baileybrug uit de hele oorlog te bouwen over de Rijn bij Emmerik. Er was nog één groot obstakel voordat de grens naar Nederland genomen kon worden. De Elterberg met haar 82 meter hoogte vormde een uitgelezen verdedigingspunt voor het 6e Duitse Fallschimjäger Divisie. Er werden 4 miljoen granaten op de beboste heuvel afgevuurd, waarna de berg van twee kanten werd aangevallen, respectievelijk door de Queens Own Rifles en het Régiment de la Chaudière. Terwijl er door deze twee regimenten hard werd gevochten op deze berg en de Duitse weerstand was gebroken, trokken de andere troepen iets verder op Nederland binnen. Na een paar dagen betrekkelijke rust in de omgeving van Drempt kwamen de mannen van Regiment de La Chaudière opnieuw in actie en op 6 april trokken ze de buitenwijken van Zutphen binnen. Ze vorderden behoorlijk en wisten met beperkte verliezen hun aak te volbrengen. Later zouden ze nog de bevrijding van Zwolle claimen. Uiteindelijk trokken ze verder naar Friesland en moesten ze bij Lemmer verhinderen dat de Duitsers uit het noorden via het IJsselmeer naar de Randstad zouden vluchten.
Tot zover de een beperkte opsomming van de acties van het Regiment de La Chaudière in Nederland.
Het embleem met de originele achtergrond.
Totaal overzicht van de baret.
Engelse aanmaak met productiejaar 1940.
De baret zelf is eigenlijk wel bijzonder. Hij is van Engelse makelij uit 1940 terwijl de Canadezen meestal kleding van Canadese makelij hadden. Dit kan betekenen dat deze baret destijds “geleend” is van een Engelse collega soldaat. Het was echter niet ongebruikelijk dat de Canadese regimenten in Engeland allerlei uitrusting kregen. De officiële naam is general service cap en werd officieel in 1943 in gebruik genomen. Een bijzonder stuk met een hele geschiedenis er aan vast.