logo museum transparant groot

Zeer Gelaagde lezing met leuke verrassing.

Een volle bak zoals dat zo mooi heet. Met ruim 60 bezoekers zat het ontmoetingscentrum

helemaal vol en het was een geslaagde avond met een leuke verrassing aan het eind.

Ik heb een uniek schilderij van de Short Stirling kunnen kopen.

Schilderij Short Stirling op 575 formaat website

N 6045 U met bergingsploeg er voor. 575 web

 

Lezing: De noodlanding van de Short Stirling N 6045 U op 8-9-1941 in Hengelo Gld.

Vrijdag 8 maart zaal open vanaf 19.00 uur 

Veteranen ontmoetingscentrum DethmersKazerne Kazerneplein 6 7211 BM Eefde

Een presentatie door Jean Kreunen oud directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon. 

Het unieke verhaal van de Short Stirling bommenwerper N 6045 U gecrashed op 8 september 1941.

 

Op 7 september 1941 stegen vanaf de basis Wyton in Engeland zeven zware bommenwerpers op van het type Short Stirling. Het doel was die nacht een bunker in Berlijn. Op de terugweg werd een toestel gevangen in de zoeklichten en geraakt door luchtafweer geschut van de Duitsers.

Het gevolg was dat ze uiteindelijk op 8 september 1941 een noodlanding moesten maken in de buurt van Hengelo Gld. De bemanning sloeg op de vlucht en binnen 24 uur hadden de Duitsers 6 van de 8 man opgepakt.

Richard Pape de navigator en Jock Moir de engineer, wisten uit handen van de Duitsers te blijven en konden na drie dagen rond zwerven onderdak krijgen bij boer Besselink in Toldijk. Met hulp van een buurman wisten ze tot in Leiden te komen waar ze alsnog werden gearresteerd. De verzetsmensen die hulp hadden geboden werden opgepakt en dat liep voor een aantal van hen niet goed af.

Het vliegtuig dat in een uitzonderlijk goede conditie was werd door de Duitsers ontmanteld en vanuit Hengelo op transport gezet naar Utrecht. Van die reis is uniek fotomateriaal beschikbaar.

Tijdens de lezing zal Jean Kreunen dit unieke verhaal met ondersteuning van foto’s en documenten onder uw aandacht brengen. Hij is daar al vanaf zijn 16e levensjaar mee bezig geweest. Na de oorlog heeft Richard Pape zelfs een boek gepubliceerd over deze crash en zijn verdere oorlogsbelevenissen genaamd:”Met hand en tand”.

Jean wist met drie van de acht bemanningsleden contact te leggen de afgelopen jaren en kon zo het hele verhaal vastleggen.

Laat u mee terug nemen naar de tweede wereldoorlog tijdens dit bijna spannende maar ook trieste verhaal over een vliegtuigcrash en haar bemanning maar ook de verzetsmensen die hen hebben geholpen.