We mogen ons bijzonder gelukkig prijzen met alle prachtige objecten die we de laatste maanden krijgen geschonken. Ook deze maand is het bijna lastig om een keuze te maken uit alle aanwinsten. Met deze kleine collectie hebben we toch in een keer meerdere objecten belicht. Van de familie Verberne kreeg ik naar aanleiding van mijn lezing "Een kist vol oorlogsverhalen" 10 jaar geleden in hun woonplaats afgelopen maand een ceremonieel/gala uniform en een kist vol spullen.
Het is materiaal uit de familie van luitenant kolonel D.Wildeboer die na de oorlog weer in actieve dienst ging.
Dirk Wildeboer (1895-1965) staat hier op een foto van omstreeks 1920 met zijn vrouw of verloofde (hij trouwde met haar op 20-5-1920), hij was toen makelaar van beroep. In 1918 werd hij reserve 2e luitenant (na eerst sergeant te zijn geweest) en draagt op de foto dus 1 ster. Op het epaulet zien we een "5" en die is van het 5e Depot bataljon. In de meidagen van 1940 werd het 5e Depot Bataljon naar de kuststreek van Noord Holland gedirigeerd. Het is de familie bekend dat D.Wildeboer daar in die dagen gelegerd was, hij was toen inmiddels reservekapitein. Aan oorlogshandelingen was daar niet veel te doen en de Duitse inval is daardoor eigenlijk aan hem voorbij gegaan.
Helaas hebben we geen foto van hem in het hieronder getoonde galauniform in de rang van luitenant kolonel van net voor de tweede wereldoorlog.
Het etket van de kleermaker met de naam en het jaar van aankoop.
en de broek.
Naast het uniform hebben we een munitiekist vol spullen erbij gekregen waarvan u hieronder de inhoud kunt bekijken.
Fouragère luitenant kolonel, met twee kwasten van dik goudgalon en twee kwasten van dik zilvergalon in een speciaal opbergblik. De derde gouden kwast ligt er los onder en is zeer waarschijnlijk nog van zijn periode als eerstse luitenant waarbij hij drie gouden kwasten mocht dragen.
Sabelkwast voor het wandelsabel.
De witte verenpluim die op de kepie(hoge pet) werd gedragen hier compleet met de bijbehorende kartonnen koker.
Een geweer of wapenonderhoudsblik met oliebuis en borsteltje.De ingeslagen nummers zijn de nummers van de soldaat.
Een Nederlandse veldfles voor en achterzijde.
De munitiekist zonder enige merktekens of markering. Het enige dat wij wel weten is dat deze kist in de oorlog in de duinen bij Den Helder is gevonden, een gebied waar alleen Duiste legereenheden actief zijn geweest en waar geen gevechtshandelingen hebben plaatsgevonden. Mocht iemand een idee hebben van welk leger deze munitiekist is geweest dan horen wij dat graag.
Een oorlogse Engelse Mills No. 36 fragmentatie handgranaat na de oorlog aangepast als oefengranaat.
Een zwaar gebruikt Duits aluminium eetblik met de markering "MN44" wat aangeeft dat het in 1944 geproduceerd is.
Daar de makelaardij na de oorlog weinig perspectief bood, koos de heer Wildeboer in 1945 voor een volledige militaire carrière en hij werd bevorderd tot majoor. Volgens de familie is hij toen commandant geweest in Bergen op Zoom, maar daar is geen nadere info over. Wel was hij commandant van de mijnenschool in Amersfoort (daar is nog een papier van). Vanaf 1948 op 3 dagen per week, op de andere dagen was hij commandant van de Nationale Reserve in district Overijssel (later full time). In deze periode is hij bevorderd tot luitenant kolonel, in welke rang hij in 1955 gepensioneerd werd. Daarna is hij nog 7 jaar hoofd van de BB geweest in Overijssel (standplaats Kampen). Al met al een indrukwekkende militaire loopbaan. Wij zijn blij met deze mooie tastbare herinneringen van de heer Wildeboer. Schenking familie Verberne.
fouragère luitenant kolonel, met twee kwasten van dik goudgalon en twee kwasten van dik zilvergalon in een speciaal ovaal opbergblik