logo museum transparant groot

 

Nederlandse veldflessen

veldflessen voorzijde bew

Van een zolder in de buurt kwamen recent deze 2 veldflessen. Eén van onze vrijwilligsters nam ze mee voor de collectie. Het zijn 2 interessante objecten beide voor de oorlog door het Nederlandse leger gebruikt. Eén hier in Nederland en is naast gebruiksvoorwerp ook een souvenir. De andere is een veldfles welke moeilijk te beschrijven is. Hij kan aan het andere eind van de wereld zijn gebruikt door de Nederlandse soldaten van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. (KNIL) Het is ook mogelijk dat het een veldfles is die gebruikt is door een hospik.

veldflessen achterzijde bew

Veldfles 1 Nederlands leger model 1889.

Het betreft hier de standaard Nederlandse veldfles die in het hoesje op de broodzak werd meegevoerd en nog volop werd gebruikt tijdens de mobilisatie in 1939 en de meidagen van 1940. Het bijzondere aan deze fles is de plaquette die er op is gesoldeerd. Het is een koperen souvenirplaquette ter herinnering aan de reünie in 1934 van het garnizoen van Fort Honswijk (provincie Utrecht).

 

model 1889 Fort Honswijk bew

Op 10 mei 1934 werd er op het terrein van Fort Honswijk een reünie gehouden door de bezetting uit de jaren 1914-1915. Aan de 326 aanwezige reünisten werd een bronzen herinneringskruis en een modelveldfles met koperen plaquette als aandenken gegeven. Aan de voormalige commandant, de luitenant-kolonel A. Captijn, werd een speciaal exemplaar van de herinneringskruis in goud uitgereikt.

Op de veldfles prijkte een geelkoperen plaquette, 58 millimeter in diameter, waarop de voorzijde van het herinneringskruis is afgebeeld met het omschrift "VOORMALIGE BEZETTING 1914-1915- SOUVENIR REUNIE 1934".

Fort Honswijk CU bew

Het herinneringskruis Fort Honswijk 1914-1915 is een particuliere onderscheiding. De meeste van deze particuliere onderscheidingen mogen officieel niet op militaire uniformen worden gedragen. Voor de veteranen die in burger zijn en hun onderscheidingen willen dragen gelden deze bepalingen niet. In het Fort Honswijk lagen in de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerde- en beroepsmilitairen gelegerd. Zij bewaakten de Hollandse Waterlinie die Holland en de grote steden tegen een aanval over land moest verdedigen.

Dat er voor de ruim driehonderd militairen een medaille werd geslagen is bijzonder, elders gebeurde dat niet en Nederland was uiterst terughoudend en zuinig bij het decoreren van de militairen. Het Mobilisatiekruis dat na de oorlog werd ingesteld moest men zelf bestellen en ook zelf betalen. We mogen dus aannemen dat er niet veel meer dan 326 van deze veldflessen zijn uitgereikt en daarmee hebben we een heel leuk nieuw object bij de collectie.

Veldfles 2 KNIL of Hospik veldfles.

hospik veldfles voorzijde bew
hospik veldfles achter met haak bew

Deze veldfles is in ieder geval het aluminium model van 1925. Vanaf hier wordt het echter lastig om deze veldfles goed te plaatsen. Het leerwerk en de manier van bevestigen zou KNIL kunnen zijn, maar het wollen hoesje en de koppeldraaghaak aan de achterkant zijn niet echt KNIL.

De lange draagriem en het aluminium bekertje doen denken aan een veldfles voor hospikken. Makkelijk in gebruik en het bekertje om iemand van vocht te voorzien.

hals met beker CU bew
gesp CU bew

Mocht iemand aanvullende informatie hebben dan houd ik mij van harte aanbevolen.

Graag een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.