logo museum transparant groot

Duitse Kriegsmarine dolk

KM_Dolk_van_Riel_bew

Deze Duitse Kriegsmarine dolk heb ik gekregen uit de nalatenschap van verzetsman van Riel uit Borne. Het is het standaardmodel dat in 1938 werd ingevoerd als ”Dolch für Offiziere”. De portopee is gemaakt van aluminiumdraad zodat het zeewatervast was en is helemaal doorgesleten. Het is niet helemaal bekend bij welke gelegenheid hij de dolk heeft “gearresteerd”. (zo noemden ze bij het verzet het organiseren van materiaal) Het is een mooi stuk in een uitstekende staat. Schenking Dhr. Van Riel Lochem.

KM_Dolk_van_Riel_6_bew

De dolk is gemaakt door W.K.C. uit Solingen

 

KM_Dolk_van_Riel_5_bew
Er waren 2 typen, één met een gehamerde schede en zoals deze met een gegraveerde schede. Let ook op de mooie gravering in de kling van de dolk.
KM_Dolk_van_Riel_3bew
Het mooi gedraaide handvat van kunststof en de knopsluiting op de pareerstang.

Verzetsman C.G.M van Riel uit Borne

van_Riel_foto
Catharinus Gerhardus Maria van Riel, geboren op 12 mei 1915 in Zwolle, werd op 1 maart 1936 aangesteld als bevolkingsambtenaar van de gemeente Borne. Hij was één van de weinigen met enig overzicht van de situatie van de illegaliteit in Twente, waardoor hij actief kon zijn in veel netwerken zoals de LO, de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers, pilotenhulp, Ordedienst, Raad van Verzet, alsmede de 'Trouwgroep' , een organisatie rond het illegale blad Trouw. De opbouw van de Twentse tak van de spionagegroep 'Rolls Royce' liep eveneens via de arbeidsbureau-contacten van Gé van Riel. Hij was het brein van de overval op het gemeentehuis van Borne op 7 januari 1944, waarbij het hele bevolkingsregister werd buitgemaakt. Van Riel stond ook aan de basis van de totstandkoming van de Knokploeg Zenderen.
Aanleiding was de arrestatie van zijn vriend en verzetsman Piet Fleurke (Trouwgroep), die in het bezit was van een door hem afgegeven en ondertekend vals persoonsbewijs. Hij organiseerde een bevrijdingsactie, die werd uitgevoerd door een vijftal KP-leden, onder wie Cor Hilbrink. Door foutieve informatie mislukte de poging, maar de groep KP-ers bleef bijeen en zou nog een belangrijke rol in het oostelijk verzet gaan spelen. Gé van Riel kon - na een tip - aan arrestatie door de SD ontkomen en dook onder, eerst op huize Lidwina, later in Haarlem. Maar hij zat niet stil. Zo wist hij te organiseren dat zijn collega, Piet van Dijk, een belangrijk illegaal contact, eveneens werkzaam op de afdeling Bevolking, na arrestatie door SD-chef Schober op 22 maart 1944 door een knokploeg uit het Huis van bewaring in Almelo kon worden bevrijd.

Gé van Riel werd op 13 april 1946 benoemd tot burgemeester van de gemeente Angerlo (Gld.). Hij was tevens actief als voorzitter van de K.N.F., de Koninklijke Nederlandse Federatie van harmonie- en fanfaregezelschappen. Hij overleed op 8 oktober 1968.

Bron; wijkvereniging ’t Hof van Borne